Bestämmelser för idrottsverksamheten i Röbäcks IF med anledning av corona/covid-19
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att idrottsverksamhet upprätthålls även under rådande pandemi under förutsättning att åtgärder vidtas för att minimera risken för smitta. Vi har alla ett ansvar att hjälpa till att bromsa smittspridningen av covid-19 inom samhället och Röbäcks IF. För att föreningen ska kunna fortsätta att bedriva verksamhet under rådande omständigheter krävs därför att alla medlemmar följer bestämmelserna nedan och i övrigt gör allt för att undvika att sprida eventuell smitta.

Bestämmelserna är senast uppdaterade 2021-04-09. Senaste uppdateringen i fet text.

Generellt för all idrottsverksamhet i RIF gäller följande:
1. Alla ska vara friska och symptomfria för att få närvara vid föreningens aktiviteter. Detta gäller deltagare, ledare, föräldrar och eventuella övriga på plats. Har man varit förkyld eller sjuk ska man ha varit symtomfri i minst två dagar innan man får delta i aktivitet. Vid bekräftad covid-19 ska det dessutom ha gått minst sju dygn sedan insjuknandet.
2. Stanna hemma om någon i hushållet uppvisar symtom på covid-19, även om smitta inte är bekräftad.
3. Om någon i hushållet har bekräftad covid-19, stanna hemma enligt smittskyddets förhållningsregler.
4. Ifall en ledare eller deltagare i något av våra lag får ett positivt provsvar och har deltagit i träning inom 48 timmar innan symtomdebut ska hela gruppen avstå träning i 7 dagar från provtagningsdatum. Om någon inom laget insjuknar i covid-19 ska därför ledare meddelas omedelbart. Ledare meddelar smitta till föreningens ordförande.
5. Om ett lag inom innebandyn har paus på grund av smitta i laget, ska även fotbollslaget för åldersgruppen avstå träning under samma tid om det finns spelare som är med i båda lagen. Samma sak gäller om smitta finns i fotbollslaget, dvs då ska innebandylaget avstå träning under samma tid.
6. Börjar man känna sig förkyld eller hängig under aktiviteten ska man avbryta och åka hem.
7. Ledare har rätt att skicka hem deltagare som inte verkar vara fullt friska.
8. Spelare får endast träna med sitt eget lag/träningsgrupp. Inga extraträningar med andra lag är tillåtna för att inte riskera att smitta sprids mellan lagen/träningsgrupperna.
9. Aktiviteter ska i första hand genomföras utomhus.
10. Vid varje aktivitet ska trängsel undvikas. Endast de som behövs för träningens genomförande ska befinna sig i Elofssonhallen, på fotbollsplanen eller innanför konstgräsets stängsel. Föräldrar och andra uppmanas att inte heller stanna kvar runt fotbollsplanerna eller på läktaren. Vi har dock förståelse för att enskilda barn kan behöva stöttning under aktiviteterna och i dessa fall ska kontakt tas med ledarna innan träningen för att komma överens om närvaro. Eventuella närvarande ska hålla avstånd till spelare och varandra.
11. Var särskilt uppmärksamma på att undvika trängsel i samband med start och avslut av träning om flera lag tränar efter varandra.
12. För närvarande är inga matcher tillåtna, ej heller träningsmatcher eller matcher mellan lag inom föreningen.
13. Utifrån pandemilagens bestämmelser har beräkningar gjorts av maxantal för personer i omklädningsrum, klubbstugan och andra utrymmen. Anslag rörande detta sitter upp och maxantalet ska respekteras.
14. Omklädningsrum ska vara tillgängliga för möjlighet att tvätta händerna och för tillgång till toaletter men ska inte användas för ombyte, samlingar eller annat. Ombyte ska göras hemma. Max 2 personer får befinna sig i omklädningsrummen samtidigt.
15. Alla ska tvätta händerna före och efter träningar eller andra aktiviteter.
16. Undvik närkontakt så långt det är möjligt. Undvik exempelvis handskakningar, high fives, eller närkontaktsövningar och håll avstånd vid samlingar.
17. Alla deltagande i föreningens verksamhet är frivilligt. Detta gäller såväl deltagare som ledare och ska alltid respekteras. Särskild vikt ska läggas vid att ingen spelare pressas/frestas att delta i träningar utan att vara fullt frisk för att öka träningsnärvaron i syfte att få mer speltid vid matcher. Detta innebär också att träningar kan komma att ställas in på grund av att ledare inte finns att tillgå.
18. Om något lag avviker från bestämmelserna har styrelsen rätt att stänga av laget från fortsatt verksamhet under säsongen.
19. Håll er uppdaterade och var beredda på att ändringar och tillägg till bestämmelserna kan komma med kort varsel utifrån Folkhälsomyndighetens, Idrottsförbundens och smittskyddsläkares direktiv.
20. För spelare som går på skolor där beslut fattats om distansundervisning med anledning av pågående smitta gäller att även avstå träning under samma tidsintervall.

Vid frågor kontakta respektive sektion: innebandysektionen@robacksif.se eller fotbollssektionen@robacksif.se

Var rädda om er och om varandra!

Röbäcks IF Styrelse, Innebandy- och fotbollssektion
Nyheter från sektionen