Bestämmelser för idrottsverksamheten i Röbäcks IF med anledning av corona/covid-19
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att idrottsverksamhet upprätthålls även under rådande pandemi under förutsättning att åtgärder vidtas för att minimera risken för smitta. Vi har alla ett ansvar att hjälpa till att bromsa smittspridningen av covid-19 inom samhället och Röbäcks IF. För att föreningen ska kunna fortsätta att bedriva verksamhet under rådande omständigheter krävs därför att alla medlemmar följer bestämmelserna nedan och i övrigt gör allt för att undvika att sprida eventuell smitta.

Bestämmelserna är senast uppdaterade 2021-09-16. Senaste uppdateringen i fet text.

Generellt för all idrottsverksamhet i RIF gäller följande:
1. Alla ska vara friska och symptomfria för att få närvara vid föreningens aktiviteter. Detta gäller deltagare, ledare, föräldrar och eventuella övriga på plats. Har man varit förkyld eller sjuk ska man ha varit symtomfri i minst två dagar innan man får delta i aktivitet. Vid bekräftad covid-19 ska det dessutom ha gått minst sju dygn sedan insjuknandet.
2. Följ råden på 1177.se om vilka som ska stanna hemma om någon i hushållet uppvisar symtom på covid-19 och väntar på provsvar.
3. Om någon i hushållet har bekräftad covid-19, stanna hemma enligt smittskyddets förhållningsregler.
4. Ifall en ledare eller deltagare i något av våra lag får ett positivt provsvar och har deltagit i träning/aktivitet inom 48 timmar innan symtomdebut ska hela gruppen vara uppmärksam på symtom i sju dagar från smittotillfället. Personer identifierade som nära kontakter ska avstå träning med laget (och andra lag/fritidsaktiviteter med andra) i sju dagar samt provta sig enligt rekommendationer från smittskyddet. Om det inte går att säkert identifiera vilka som är nära kontakter gör hela laget en paus på sju dagar och alla rekommenderas testning. Undantagna är fullvaccinerade och de som har haft bekräftad covid-19 senaste halvåret. Ledare ska informera ordförande vid smitta i laget.
5. Börjar man känna sig förkyld eller hängig under aktiviteten ska man avbryta och åka hem.
6. Ledare har rätt att skicka hem deltagare som inte verkar vara fullt friska.
7. Aktiviteter ska i första hand genomföras utomhus.
8. Vid varje aktivitet ska trängsel undvikas. Endast de som behövs för träningens genomförande ska befinna sig i Elofssonhallen, på fotbollsplanen eller innanför konstgräsets stängsel. Vi har dock förståelse för att enskilda barn kan behöva stöttning under aktiviteterna och i dessa fall ska kontakt tas med ledarna innan träningen för att komma överens om närvaro. Eventuella närvarande ska hålla avstånd till spelare och varandra.
9. Var särskilt uppmärksamma på att undvika trängsel i samband med start och avslut av träning om flera lag tränar efter varandra, samt vid vistelse i omklädningsrummen.
10. Eventuella matcher ska spelas i enlighet med Folkhälsomyndighetens och idrottsförbundens rekommendationer.
11. Alla ska tvätta händerna före och efter träningar eller andra aktiviteter.
12. Undvik närkontakt så långt det är möjligt. Undvik exempelvis handskakningar, high fives, eller närkontaktsövningar och håll avstånd vid samlingar.
13. Allt deltagande i föreningens verksamhet är frivilligt. Detta gäller såväl deltagare som ledare och ska alltid respekteras. Särskild vikt ska läggas vid att ingen spelare pressas/frestas att delta i träningar utan att vara fullt frisk för att öka träningsnärvaron i syfte att få mer speltid vid matcher. Detta innebär också att träningar kan komma att ställas in på grund av att ledare inte finns att tillgå.
14. Om något lag avviker från bestämmelserna har styrelsen rätt att stänga av laget från fortsatt verksamhet under säsongen.
15. Håll er uppdaterade och var beredda på att ändringar och tillägg till bestämmelserna kan komma med kort varsel utifrån Folkhälsomyndighetens, Idrottsförbundens och smittskyddsläkares direktiv.
16. För spelare som går i en klass där beslut fattats om distansundervisning med anledning av pågående smitta gäller att även avstå träning under samma tidsintervall.

Vid frågor kontakta respektive sektion: innebandysektionen@robacksif.se eller fotbollssektionen@robacksif.se

Var rädda om er och om varandra!

Röbäcks IF Styrelse, Innebandy- och fotbollssektion
Nyheter från sektionen