SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Gröna kort
Om ni får slut på Gröna kort så finns nya i fotbollsförrådet, i det allmänna förrådet i en plastpåse!

//Fotbollssektionen
Grönt kort
Grönt Kort för Fair Play

Grönt kort ska lyfta goda föredömen inom barn- och ungdomsfotbollen. Kortet delas ut av respektive motståndarlags ledare till en spelare i vardera lag som utmärkt sig på ett schysst sätt. Från och med höstsäsongen 2019 delas det gröna kortet ut efter alla seriematcher i åldrarna 8-14 år.


Att tänka på vid Grönt Kort för Fair Play

Det handlar inte om att göra mål

Ibland delas det Gröna Kortet ut på fel kriterier. En spelare som har gjort en massa mål, gjort snygga räddningar eller släppt in många mål, får kortet. Tänk på att Grönt Kort handlar om Fair Play.

Informera mera

Nu finns det ju risk att den eller de som ska utse matchens schysstaste spelare inte har sett den informationen. I en del fall är det ju föräldrar som hjälper till att hitta en Grönt Kort-spelare och allt som oftast har de inte tagit del av vad som står skrivet. Så glöm inte att informera den eller de som ska utse Grönt Kort-spelaren vilka kriterier som de ska tänka på.

...och väldigt många är ju schyssta

Vid en del matcher kan det ändå vara svårt att hitta någon som har utmärkt sig på ett schysst sätt eller som är vanligare, att alla är väldigt schyssta. Då kan man ta hjälp av motståndarnas ledare som vet vilka spelare som ofta brukar leva upp till Grönt Kort-kriterierna.

Kriterier för Grönt Kort för fair play

Hjälpa skadad med- eller motspelare
 • Sparka ut boll om någon ligger skadad
 • Gå fram och kolla hur spelaren mår
Alltid visa respekt för alla
 • Be om ursäkt om man råkar sparka på någon
 • Hälsa innan match
 • Tacka motspelare och domare efter match
 • Lyssna på sin tränare
 • Bidra till att nolltolerans följs
Hjälpa domaren
 • Inte försöka påverka en domares beslut
 • Acceptera alla beslut direkt
Ha en positiv attityd
 • Peppa medspelare
 • Aldrig gnälla eller klaga
 • Vara en bra vinnare/förlorare
 • Att alltid använda ett vårdat språk och kroppsspråk
Tips!

Som ledare kan det vara svårt att hinna se vilken spelare i motståndarlaget som lever upp till kriterierna. Ett tips kan därför vara att ge en förälder på plats, i uppgift att utse en schysst spelare.

Det är inte i alla matcher man har möjlighet att t.ex. hjälpa en skadad spelare i motståndarlaget. Vid dessa tillfällen går det utmärkt att ta hjälp av motståndarnas ledare för att utse en spelare.

Om ingen spelare har utmärkt sig på ett schysst sätt, kan kortet delas ut till en spelare som ofta lever upp till kriterierna för Grönt Kort för Fair Play.

Grönt kort är framtaget genom ett samarbete mellan SvFF och distriktsförbunden.

Matchvärdar
Nedan hittar ni info från VFF om vad som gäller angående matchvärdar. Västarna hittar ni i de gemensamma fotbollsburarna i förrådet! Ett ska vara öppet och ett använder ni samma nyckel till som den till dörren till förrådet.

Matchvärd för distriktsmatcher inom Västerbotten
 
Utifrån önskemål från föreningar, ledare samt domare beslutade, inför säsongen 2018, Västerbottens FFs att varje förening/lag som spelar fotboll inom Västerbottens FFs verksamhet skall ha utsedda matchvärdar. 
 
Matchvärdens uppgift är att verka för ett gott klimat för alla kring spelplanen.  
 
Matchvärden ska:

vara väl förtrogen med hemmaanläggningens rutiner och utrymmen 


hälsa motståndarlaget/domare välkomna och anvisa omklädningsrum 


finnas tillgänglig för motståndarlagen och domaren för att svara på frågor 


vara ett domarstöd i paus och efter match 


under match bevaka att ingen i publiken uppträder störande för ledare, spelare eller domare samt söka stävja alla former av diskriminerande företeelser.  


vid grövre händelser rapportera till Västerbottens Fotbollförbund 
 
 
Matchvärden är föreningens representant för matchen. Det är därför viktigt att matchvärden uppträder korrekt och värdigt. 
 
 
VFF har till samtliga föreningar delat ut matchvärdsväst för att synas och lätt kunna bli igenkänd, dessa skall användas under uppdraget som matchvärd. 
 
 
Västerbottens FF har fått rapporter om föreningar/lag som inte har matchvärd vid sina matcher. 
 
Västerbottens FFs styrelse ser allvarligt på att föreningar/lag ignorerar beslutet att varje förening/lag ska ha utsedd matchvärd vid sina matcher.
 
Utifrån detta har Västerbottens FFs styrelse beslutat att ge domaren rätt att, i match administrerad av distriktet, inte starta matchen förrän hemmaföreningen/laget har utsett matchvärd, som bär matchvärdsväst.

 
Våra sponsorer:
För felanmälan på Röbäcks Arena klicka på gubben